3-4-5-6 Eylül tarihlerinde düzenlenen etkinliğe, alanında uzman isimler konuşmacı olarak katıldı. Etkinlikte evrenin karanlık yüzünü anlamaya yönelik, kuramsal ve deneysel çalışmalar masaya yatırıldı.
İstinye Üniversitesi (İSÜ), Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Bilim ve Teknolojide Avrupa İş Birliği (European Cooperation in Science and Technology (COST)) aksiyonunun yıllık toplantısına ev sahipliği yaptı. Dört gün süren ‘Cosmic WISPers’, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Peyami Çelikcan, etkinlik yöneticileri Prof. Dr. Alessandro Mirizzi ve Prof. Dr. Serkant Ali Çetin’in açılış konuşmaları ile başladı.
İlk gün ‘Axion Parçacığı’ ve Kozmoloji konuşuldu
Evrende var olduğundan emin olunan ama ne olduğu henüz keşfedilmeyen karanlık madde ile ilgili kuramsal ve deneysel çalışmaların masaya yatırıldığı etkinliğin birinci gününde karanlık maddenin parçacığı olduğu düşünülen ‘axion parçacığı’ ve kozmoloji konuşuldu. Türkiye’de ilk defa gerçekleşen etkinliğin ikinci gününde karanlık madde çalışmaları ile ilgili kuramlar, model inşası ve astrofizik ele alındı. Üçüncü ve dördüncü günde ise karanlık madde araştırmalarının geleceği üzerine tartışıldı. Evreni kavrayışımızla ilgili sorulara cevap aranan toplantıda, Türkiye’de bu alana ilgi gösteren genç araştırmacılar da yeni projeler ve iş birlikleri için fırsat yakaladı. Öte yandan, etkinliğin üçüncü gününde, İSÜ Bilim ve Teknoloji İletişimi Koordinatörlüğü desteğiyle düzenlenen “Duyamadığımız Kozmik Fısıltılar: Evrenin Karanlık Yüzü” başlıklı halka açık konferans ile, yapılan ileri araştırmalar geniş bir katılımcı kitlesine basit bir dille aktarıldı.
“Amaç WISP çalışmaları yürütmek için etkileşimi teşvik etmek”
İSÜ Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, şunları söyledi:
“İstinye Üniversitesi olarak, evrenin karanlık yüzünü anlamaya yönelik, kuramsal ve deneysel çalışmaların masaya yatırıldığı bir toplantıya ev sahipliği yaptık. COSMIC WISPers programının temel amacı, parçacık fiziği, astrofizik ve kozmolojinin kesişen ve disiplinler arası alanında sistematik ve tutarlı bir temelde WISP çalışmaları yürütmek için farklı ve tamamlayıcı uzmanlığa sahip bir camianın oluşumunu ve etkileşimini teşvik etmek. Bu etkinliğe ev sahipliği yaparak Türkiye’deki genç araştırmacılara katılım fırsatı yarattığımız ve bu alandaki çalışmalara katkı sunduğumuz için çok mutluyuz.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bir yanıt bırakın